Andningen & Lymfsystemet

Andningen och Lymfsystemet

Andningen fungerar som en pump för lymfsystemet, precis som hjärtat pumpar blod. Dina celler måste ha syre för att överleva från ögonblick till ögonblick. För att fungera korrekt, förlitar cellerna sig på ett komplext utbyte mellan cirkulationssystemet och lymfsystemet. Blodet transporterar näringsämnen och rikliga mängder av syre in i cellerna och ett friskt lymfsystem transporterar bort destruktiva gifter. En biologiskt korrekt andning är förutsättningen för detta utbyte…

När tänkte du på ditt lymfsystem och dina lymfnoder sist? Ofta tänker vi inte på dem förrän vi hör om någon som drabbats av cancer. Det är ganska så förvånande egentligen, eftersom vi har väldigt mycket lymfvätska i våra kroppar.

Så vad är då lymfsystemet? Det är kroppens avloppssystem. Lymfkärlen bildar ett komplicerat dräneringssystem i HELA kroppen. Våra celler simmar i en ocean av lymfvätska som transporterar bort döda vita blodkroppar, oanvänd plasmaprotein och gifter.

Det fungerar så här: blod pumpas runt i kroppen av hjärtat, transporterar näringsämnen och syre till cellerna. När cellerna har absorberat vad de behöver, utsöndrar de skräp och gifter, som sedan spolas bort och avaktiveras av lymfvätska.

Lymfan dräneras därefter in i cirkulationssystemet genom två kanaler i höjd med och bakom nyckelbensfästena och blir där en del av blod och plasma som passerar genom njurarna och levern. Men till skillnad från ditt blodomlopp, har ditt lymfsystem inte en inbyggd pump. Det kräver att diafragman rör sig rytmiskt upp och ner, lymfcirkulationen får också god hjälp av skelettmusklernas rörelser.

Konsekvensen av ett trögt och stillastående lymfsystem är att du inte kan avgifta dig ordentligt. Och om du inte andas med diafragman flyter och cirkulerar inte din lymfvätska som den skall! Detta får konsekvenser och leder till problem över tid… viktuppgång (lymfvätskan stannar i kroppen), muskelförlust, högt blodtryck, hjärtsvikt, trötthet och återkommande inflammationer är några exempel jag har från mina klienter.

MEN den stora nyheten är att du kan förbättra ditt lymfsystem och reningen genom att lära dig ett korrekt andningsbeteende! Diafragmans rörelse upp och ner stimulerar ditt lymfsystem och masserar dina inre organ. De hjälper kroppen göra sig av med gifter, och lämnar mer utrymme i cellerna för ett optimalt näringsupptag.

Andra sätt att stimulera lymfcirkulationen är att torrborsta dig varje dag i hjärtats riktning samt att göra tåhävningar och hålla dig i rörelse så mycket som möjligt.

Sitt inte heller med nedböjt huvud för länge, då detta blockerar ditt flöde. Även att hålla benen i kors är ett sätt att blockera så undvik det.

Och medan du hjälper din kropp att storstäda, balanserar du din CO2-halt och optimerar din syresättning!

Allt hänger ihop… fungerar inte andningen… stör det alla funktioner i kroppen.

Men det går ju som sagt att lära sig!”

Text av Anders Lönedahl – Coolmind