2016-08-18

Yoga & Hälso-/Lymfrådgivning

Hej!

Jag heter Maria, en del kallar mig ia & jag har arbetat med holistisk hälsa sedan 2005. Under årens lopp har jag mer och mer förstått vikten av ett hälsosamt lymfsystem och vidareutbildat mig till Lymfolog. En Lymfolog har kunskap i helheten för lymfsystemet som massage, kost och näring, andning, vår mentala hälsa, naturlig hudvård och rörelse/träning. För att bli Lymfolog så ingår även utbildning i Lymfyoga så på det sättet hittade jag själv och många av mina kunder in i yogans värld. Jag har gått utbildningar hos Madde Widell & även Lise Benberg innan de öppnade Lymfyogainstitutet. Senare fyllde jag på med AnnSophie Sjöbloms lärarutbildning i Lymfyoga Slow Flow & senast Karin Björkegren Jones lärarutbildning i Lymfatisk yoga. Intresset för lymfhälsa och fasciahälsan, säg helhetshälsan, ledde mig vidare till Sensingyogan, där jag nu gått många olika utbildningar & som jag väver in i lymfyogan, och även tvärtom, till en härlig helhet. 

Detta ledde så småningom till ytterligare en lokal under oss. I källaren in på gården hittar du Yogia!

För att hitta till de andra terapeuternas yoga; gå in på Teamet där det finns länkar till deras hemsidor.

”Den tid du inte lägger på din hälsa i dag måste du lägga på sjukdom längre fram.”


Hur vet jag att mitt lymfsystem är trögt?

 • Du känner dig ofta frusen och kall.
 • Ömhet och svullnad i foten/fötterna, svullnad ovansida fot på lymfsjön.
 • Du har åderbråck och/eller celluliter.
 • Du får ofta ont och svullnar upp i ben och rygg efter att du motionerat eller efter en längre promenad.
 • Ben, armar, händer och fingrar svullnar lätt upp.
 • Du har svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona.
 • Sömnsvårigheter kan vara ett lymfproblem.
 • Domningar i fingrar och armar.
 • Sendrag, kramp och pirr i benen.
 • Ben som somnar. Vaknar du med avdomnade armar eller ben? Då kan ditt lymfsystem vara överbelastat. När lymfan sväller runt skulderpartiet kan svullnaden trycka på nerver.
 • Oro och stress i kroppen och att du har svårt att slappna av.
 • Stelhet och ont i kroppen om du suttit länge eller när du kliver ur sängen.
 • Restless legs.
 • Yrsel och lätt att få huvudvärk.
 • Du har lätt att bli förkyld, blir ofta sjuk och får influensasymtom med värk i kroppen, som också kan flytta runt till olika ställen.
 • Slembildning. När lymfan inte fungerar som den ska försöker den hitta alternativa sätt att frakta ut gifterna. En variant är att bilda slem. Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem.
 • Hudproblem som eksem, acne eller torr hud som torra & spruckna fotsulor.
 • Tryck och värk i muskler, speciellt kring skuldrorna & även benen.

Ett trögt lymfsystemet brukar börja i höger fot..

Ofta märker man ett trögt lymfsystem genom att höger fot svullnar upp, och det är för att den högra nyckelbensvenen bara tar upp 25 procent av lymfvätskan och den vänstra hals- venen tar 75 procent. Och det är långt mellan höger fot och vänster sida. Så om du märkt att din högra fot svullnat upp kan det finnas stor anledning till att hjälpa lymfsystemet att komma igång. För att väcka den vänstra sidan och få igång systemet börjar man alltid massera den vänstra sidan vid lymfmassage.


Varför får vi trögt lymfsystem?

Stress som mycket att göra, vill vara duktig, inte känner att jag räcker till & tänker dåliga tankar om oss själva. Stress är den största orsaken & påverkar så mycket annat; som vår andning, vårt hormonsystem, inflammation m.m.

Felaktig andning – kommer från stress & felaktig hållning som gör att vi andas ytligt & inte med diafragman. Diafragman ihop med bäckenbotten är lymfans viktigaste pump.

Inflammation – och tvärtom så ökar även sämre lymfflöde inflammation. I en stillastående fascia fastnar toxiner som kroppen försöker göra sig av med genom att istället skapa en inflammation. Detta kallar vi idag för låggradig inflammation, en inflammation som pågår hela tiden & bla värk & sjukdomar uppstår.

Stillasittande – rörelse pumpar vårt lymfsystem & sittande på stol har vi oftast en hållning som försvårar för vårt flöde

Dålig sömn – kommer av stress av olika slag som tankar & oro

Dålig kosthållning, tex gluten klistrar igen våra vävnader, mjölkprodukter skapar mer slem & socker triggar inflammation. Antiinflammatorisk kost är att föredra & Omega 3 är här viktigt. Här är det dock viktigt att tillåta oss att “slarva”. Stress över att vi äter fel är ej bra, så försök att slappna av i det du är just nu & låt allt ta den tid som behövs i just ditt liv. Det viktigaste är att du är avslappnad & tuggar lugnt när du äter i en trivsam miljö.

Övervikt, kroppen får lite mer att jobba med

Operationsärr, skador & kirurgi där man tagit bort lymfnoder. Skapar fibroser i vår vävnad där hud, fascia & toxiner växer samman & ger ett stopp i flödet

För lågt vätskeintag eller fel vätska, lymfsystemet vill ha rent vatten utan kolsyra, socker eller tillsatsämnen. Även vätska från frukt & grönt är super för ett bra vätskeupptag.

Läkemedel är främmande ämnen som lymfsystemet behöver ta hand om

För hårt sittande kläder, där du ser ett märke i huden efter du tagit av dig stoppar du ditt flöde

Obalans i hormonsystemet, tex för högt östrogen gör lymfsystemet trögare

Sjukdomar (i vensystemet)

Felaktig träning, hård träning skapar mer vätska som ett trögt lymfsystem inte klarar av att ta hand om

Gifter från tex inandning, hudvård, kost m.m.

Ålder om ett liv av ovan nämnda livsstil gjort kroppen svagare


Vad är då Lymfyoga?

Alla yogaformer påverkar vårt lymfsystem och även vår fascia som går hand i hand med lymfsystemet.  Lymfyogan kan vi kalla Lymfyoga Slow Flow då det är ett långsamt flöde där vi hela tiden är i någon sorts rörelse, ibland bara rörelsen av vår djupa andning. I lymfyogan lägger vi lite extra vikt vid att få igång vårt lymfflöde på olika sätt, samtidigt som vi rör oss i fascians riktningar på ett mjukt sätt som inte stressar vävnaderna. Du hinner hitta in i varje rörelse utan att känna någon stress och du rör dig hela tiden på din kropps villkor. Djupandningen är viktig för vårt lymfsystem, till och med det viktigaste, så den följer med oss genom hela passet. Du får lära dig att andas med diafragman på ett avslappnat sätt som påverkar hela din hälsa. Även avslappning är viktig för att lymfsystemet ska fungera som bäst och det får vi på olika sätt i lymfyogan. Vi lär oss även egenvårdsmassage som aktiverar lymfflödet lite extra & som förhoppningsvis blir något som du får in i din dagliga rutin för att du ska få ditt bästa flöde. I egenvårdsmassagen så får vi känslan av hur viktigt det är att ta på oss själva med kärleksfull & då helande hand, vi lär oss att tycka om oss själva & därmed minskar stress i kroppen.

Så det är en yogaform som fokuserar på att aktivera lymfsystemet med rörelser i ett långsamt flöde som följer vår kropps/fascias naturliga sätt att röra på sig i kombination med egenvårdsmassage & djupavslappning med fokus på djupandning för att lymfsystemet ska kunna flöda fritt.

Vi rör på oss vid lymfstationerna så klusterna där av lymfnoder aktiveras.

Vi rör oss i lederna där mycket slagg & toxiner gärna fastnar & bildar fibroser som skapar inflammationer.

Vi vrider på ryggraden för att vrida ur lymfvätskan.

Vi mjukar upp ryggraden i olika riktningar för att aktivera lymfstammen som går djupt inom oss & för att aktivera alla fina lymfkärl, även blodkärl & nervbanor som löper utmed vår ryggrad. Då aktiverar vi även flödet av vår viktiga ryggmärgsvätska. Allt flöde ger liv i kroppen!

Vi sträcker mjukt med lagom aktivitet så lymfsystemet & fascian aktiveras, lymfkärlen sträcks & fascian mjuknar & blir mer elastisk.

Vi aktiverar pumpningen av lymfvätska.

Vi öppnar upp bröstkorg för lungor, revben & diafragma.

Vi stärker hållning & andning för att flödet ska förbättras.

Vi aktiverar våra fötter som är viktiga för hela vår hållning & som fungerar som en liten pump för lymfvätskan.

Passar dig med förminskad rörlighet, värk & stress i kroppen, vätskeansamlingar, trötthet & med en tröghet i kroppen. För dig som vill ha ett långsammare tempo & tid att hitta in i positionerna & landa i kroppen & andetaget samt anpassa positionerna efter din kropps dagsform.
För dig som helt enkelt vill ta hand om ditt lymfflöde för helhetshälsa.

Som lymfmassagekund hos mig har du alltid företräde till Lymfyogan.


Sensingyoga & Sensing Rest

Sensing Yoga är en rörelseform som tagit sitt tänk från hur djur, små barn och naturfolk beter sig naturligt i rörelse och i vila. Det är också en tanke om hur vi alltid sedan urminnes tider naturligt varit i rörelse med långa perioder av återhämtning emellan.

Den mjukaste yogaformen du kan tänka dig där vi lär oss att lyssna inåt för att höra hur kroppen vill röra sig för att må så bra som möjligt. 

Vi får vår fascia att släppa sitt grepp & bli mjuk/återfuktad. Vi aktiverar vår Vagusnerv för lättare avslappning. Vi ger vår Psoas/Höftböjaren/Själens muskel lite extra kärlek. (Kärt barn har många namn) Så även vår psykiska hälsa blir påverkad på ett positivt sätt. Vår kropp är en fantastisk helhet & vill att vi lyssnar på den.

Lymfyoga & Sensingyoga kombinerar jag för bästa effekt.


Yoga personlig träning ca 60 min 800 kr

Här använder vi oss även av vibbplatta, studsmatta, IR-matta & olika massageverktyg. Maila på info@aromiamedvanner.se vid intresse eller frågor


Vid intresse maila mig med märkning Lymfyoga  info@aromiamedvanner.se

Kurserna startar vecka 4 & vecka 36. Varje kurs är på 15 ggr.

För dig som föredrar det, kan du istället köpa 3 eller 5 ggr men då har du inte din plats säkrad för hela kursen.

Hör av dig på mail om du vill testa 1 gång för att se om detta är något för dig. Men tänk då på att 1 gång är ingen gång & för att verkligen känna så krävs minst 3 gånger.

Jag lägger även ut grupper på Boka Direkt med jämna mellanrum, för dig som vill prova eller för dig som då & då vill uppdatera dig.

Säg till om du behöver anpassning vid rörelsehinder som tex problem med att komma upp & ned från golvet.

VARMT VÄLKOMMEN!


Hälso-/Lymfrådgivning ca 60 min 800 kr

Här samtalar vi om hur just du ska hitta ditt bästa lymfflöde. Då detta innefattar även hudproblem av olika slag så är du välkommen för att försöka komma tillrätta med detta. Allt hänger ihop; vårt lymfflöde påverkar både vår hudhälsa men även tex hormonhälsa & vår psykiska balans. Andningen är ett otroligt viktigt redskap för att komma tillrätta med kroppens utrensning av gifter & slaggämnen & även för syresättning & näringstillförsel av våra celler. Vi tittar på vad stress är & hur det påverkar hela vårt system. Även rätt sorts rörelse tittar vi på & vad du ger kroppen genom kost & hudvård.

Boka Hälso-/Lymfrådgivning på fliken Boka, så kommer du till vår sida på Boka Direkt


Är du/ni intresserade av att hyra vår källare för egenvård? Vi har allt du kan tänkas behöva, som studsmatta, vibbplatta, massagemaskiner, yogautrustning, ir-matta… En kul grej att köra med tex kompisgänget. Maila på info@aromiamedvanner.se


Lagar & Säkerhet

Enligt lag får man inom komplementärmedicinen inte behandla barn under 8 år samt sjukdomar som epilepsi, cancer och diabetes*. Jag är medlem i KMR och innehar patient- och ansvarsförsäkring.