Huden – ur ett naturkosmetiskt perspektiv

Huden hos en vuxen människa har en yta på 1,5-2 m2 och är vårt näst största organ. Den utgör vårt yttersta skydd mot omvärldens påfrestningar och har stor betydelse för vårt immunförsvar. Ofta kan man se på huden om något är i olag i kroppens organsystem, vilket kan visa sig i form av t.ex. eksem, akne eller rosacea.

Man kan nog påstå att vi människor är väldigt måna om vår huds välmående, med tanke på att vi använder 4-12 hudvårdsprodukter per person och dag.

Dessutom omsätter vi 10-12 miljarder kronor per år bara på hudvårdsprodukter, varav endast 1-2 procent är naturkosmetika – d.v.s. baserade på växter och vegetabiliska, förnyelsebara ingredienser. Resten är mineraloljebaserade och innehåller bl.a. spillprodukter från petroleumindustrin samt syntetiska doftämnen och bindemedel.

Anledningen till att man använder mineralolja istället för naturliga, förnyelsebara ämnen i framställningen av hudvårdsprodukter är främst ekonomisk. Ingredienserna från petroleumindustrin är extremt billiga, de går att få helt doftlösa och smaklösa och de kan blandas med allt. Dessutom sväller de vid blandning med andra ämnen: mycket drygt och ger stora vinstmarginaler. Men ändå dyrköpt för konsumenten, både när det gäller pris och hälsa, och dessutom beroendeframkallande!

När man smörjer in huden med en mineraloljebaserad hudlotion eller använder det klassiska mineraloljebaserade läppceratet, inleds ett beroende av produkten eftersom den inte förser huden med vare sig skydd eller fukt – trots att detta var avsikten. Huden törstar efter fukt och näring, men täcks bara av ett lock av mineralolja. Detta lock stänger av hudens funktioner, som vid frisk hud ska hjälpa de inre organen med deras uppgifter. Porerna i huden öppnar sig och blir större eftersom de ”törstar”, vilket på sikt leder till att immunförsvaret rubbas.

Det tar 1-4 timmar för kroppen att reparera hudens immunförsvar efter en tvätt med tvål. Tvålen gör att hudens PH stiger för mycket och mottagligheten för mikroorganismer blir då större. Ett idealiskt PH-värde på hudytan är 3,9 – 5,5, d.v.s. en sur miljö.

En så kallad ”känslig hud” som alla tycks lida av idag, är i själva verket en immunstörd hud och det är ett allvarligt tillstånd. Störningar i hudens immunförsvar kan uttrycka sig som bl.a. blemmor, linjer (rynkor), pigmentförändringar, eksem, klåda, milier, ökad behåring, ömmande områden, brustna blodkärl, akne, stora porer, knottror och rodnader.

Detta är tillstånd som vi ofta betraktar som ganska normala eller omöjliga att åtgärda, men visar egentligen på att det finns störningar i ett eller flera av kroppens organ och system (matsmältningssystem, hormonsystem, lymfsystem, syreupptagningsförmåga pga felandning o.s.v.). Skadad hud är försvarslös och har inte samma skydd som frisk hud mot toxiska ämnen (syntetiska och petrokemiska ämnen) som kan ge näring och rätt miljö åt smittämnen som parasiter, bakterier och svampar.

En genomsnittlig svensk får lätt i sig upp till hundra livsmedelstillsatser genom maten per dag. Hudens vävnader lagrar information om dessa. När cellerna utsätts för påverkan , reagerar kroppen och cellerna kan börja förändras. Det kan t.ex. bli svårare att läka skador och risken för inflammationer i huden ökar.

Petrokemiska ämnen (t.ex. etanolaminerna TEA, DEA och MEA) reagerar med nitratjoner i vatten och kan i höga mängder orsaka leverskador på människor. De skadar även livet i vattendrag och hav. De är starkt alkaliska, vilket förstör hudens pH-balans och gör den överkänslig. Trots detta är de vanligt förekommande även i många exklusiva konventionella krämer för ögon, hals och ansikte. Förrädiskt nog förekommer de också ofta i flera ”naturliga” hudvårdsprodukter, bland annat vissa aloevera-geléer. En hudkräm kan med andra ord innehålla flera välgörande och naturliga ingredienser, men samtidigt vara uppblandade med petrokemiskt innehåll så att slutresultatet ändå inte blir hudvårdande.

Avslutningsvis är huden en spegel av människans inre – den speglar både det fysiska och det känslomässiga inre livet. För att bygga upp en god hudhälsa kan det därför krävas att man inriktar sig på både ut- och insidan av kroppen. Har man fått stora problem med t.ex. akne och kanske medicinerat med kortison eller antibiotika, har tarmfloran med sannolikhet rubbats och behöver byggas upp igen. En basbildande kost där de flesta grönsaker ingår samt bär, alger, frön och olika örter är välgörande när man lider av känslig hud.

Enkla hudvårdsrecept att börja med vid överkänslig hud:

  1. Jojobaolja som ansiktskolja, både till rengöring och insmörjning.
  2. Sheasmör är skyddande och ”lagar” huden t.ex. som nattvård.
  3. Fukt-foundation på morgonen. Skyddar under dagen.
  4. Närande, mild ansiktsmask 2-3 ggr per vecka (t.ex.havregryn och olja).
  5. MSM upplöst i vatten baddas som ansiktsvatten på känslig hud morgon och kväll.