Lymfyoga & vår livgivande andning

Vi kan inte prata yoga, utan att prata om andning!

Vi kan absolut inte prata hälsa utan att prata om andning!

Har du under många år, kanske nästan hela ditt liv, haft en ytlig andning pga bla stress så tar det tid & krävs övning för att hitta tillbaka. När vi är små så andas vi djupare ned i lungorna & sedan kommer livet som det ser ut idag & andningen stannar högre upp i bröstet. Som barn tittar vi även på hur våra föräldrar & nära gör, & gör efter. Vi sitter även mycket & till och med går med framåtlutade axlar & nacke, när vi tittar ned i våra apparater. Det går inte att andas med fulla andetag i den ställningen & vi glömmer bort hur vi behöver andas för att få det flöde & energi kroppen behöver.

Varför behöver vi då andas djupare ned i lungorna? 

När vi andas djupt så aktiverar vi vår diafragma som rör sig upp & ned som en pump för hela vårt flöde i vår kropp. Vi skapar en rörelse i kroppen som påverkar flöde ut av toxiner & slaggämnen & denna rörelsen förbättrar sedan upptaget av näringsämnen i vår kropp. Vi tillför syre & avger koldioxid i en bra balans för cellernas hälsa. Vår fascia blir uppmjukad & återfuktad så allt liv som ska fram i vår kropp lätt kan förflytta sig. Kort sagt så skapar vi mer energi i vår kropp, vårt lugn & ro system aktiveras, vi förbättrar vårt immunförsvar, vi minskar inflammation & vi ger alla våra celler en lättare tillvaro att göra sitt jobb. 

Andas vi även ut & in genom vår näsa så stärker & underlättar vi ytterligare för vårt immunförsvar, då luften renas genom våra bihålor istället för att gå rakt ned i lungorna. Vi vidgar även både våra blodkärl & lymfkärl så vätskan lättare kan flöda.

När vi återtar vårt andetag & känner att vi kan andas djupt igen så känner vi en märkbar befrielse i vår kropp. Något som har hållt oss fast som i ett skruvstäd, släpper taget & vi känner livet i kroppen. 

När vi under många år andats långt upp i bröstet så har vi inte använt vår diafragmamuskel. Det kan ta tid att träna upp den igen & fascian runt hela bålen kan vara stel & stum. Då kan vi förutom att varje dag träna vår andning även behöva hjälpa till med massage, koppning & rörelse för att mjuka upp både fascian & diafragman.

Känslan när en kund som ligger på behandling, efter en stund plötsligt kan ta det där djupa andetaget & brister ut i ett lyckligt leende är oslagbar!

Det fanns en tid då stress & nervositet var en del av mig, kändes det som.

Känner du igen dig i att små saker som är helt betydelselösa kan stressa upp dig så du inte riktigt landar på hela dagen? Eller den minsta sak kan göra dig oerhört nervös & orolig? Jag kunde tex absolut inte prata inför en grupp, hur liten den än var! Där var jag för några år sedan…

Vad hände på vägen?;

Andningen hände!

Mitt intresse för hälsa på alla plan har gjort att jag har sökt under hela mitt liv. Tex testade jag yoga av alla möjliga olika slag men blev bara mer stressad. Varför då!? Ingen pratade om hur & varför jag skulle andas, utan bara att jag skulle andas. Men hur skulle jag andas!? De olika kombinationerna av rörelser gjorde att fokus låg i att hänga med där & hur sjutton skulle jag hinna andas i detta!? Plus att vi stannade aldrig tillräckligt länge i en rörelse för att jag skulle hinna stabilisera kroppen i rätt ställning & värk kom istället. Ibland stannade vi dock i en rörelse länge men här blev mitt system lika stressat & känslan av att behöva röra på mig  på något sätt var stark. Min vävnad behövde röra på sig på ett annat sätt för att släppa taget. Det här gäller absolut inte all yoga & jag hade nog inte turen att hitta en yogalärare som förstod detta. Jag hittade helt enkelt inte rätt i yoga-ljungeln. Många av mina kunder har berättat liknande historier & säger att de inte tycker om yoga, precis som jag kände. Tills jag & även många av mina kunder, hittade Lymfyogan! Och även Sensingyogan som jag kombinerar med Lymfyogan för att få den där ljuvliga helheten som påverkar alla våra system i kroppen. Helt plötsligt hittade jag andningen & jag hittade rörelser som min kropp jublade över att göra! Och det är helt ljuvligt att umgås med mitt lilla 2-åriga barnbarn som helt plötsligt mitt i leken går ned i avslappnande Barnets position & ligger där så länge hon behöver! Hon sitter gärna i squat & pysslar med sina saker & hon hämtar mina klossar & säger; Måmå yoga & pekar uppmanande på klossen. Vi ska absolut titta på våra barn & även på våra djur & göra som dom!

Idag längtar jag efter varenda yogapass eller yogaövning jag får göra, både egen praktik & att lära ut yogan & en ro har infunnit sig i min kropp som jag aldrig haft förut. Min kropp har släppt sitt krampaktiga grepp & andetagen kommer nu mer naturligt & avslappnat.

Det händer fortfarande att jag får tillbaka stresspåslagen &/eller värken när livet händer, men nu har jag verktygen för att snabbt få det att vända igen plus att det blir aldrig lika intensivt längre. Kroppen behöver tid på sig att läka & när vi jobbar med vår läkning på olika sätt så kommer vi djupare & djupare. Äldre & äldre trauman i vår kropp kommer upp till ytan för att kunna rensas ut. Lättnaden av läkningen både fysiskt & psykiskt blir mer & mer påtaglig, så ge inte upp. Ge dig själv den här tiden & börja njut av den!

Jag vill så gärna att du som behöver det ska hitta en väg, precis som jag gjorde. Läs mer om Lymfyogan under fliken Yoga & mer om mina behandlingar under fliken Behandlingar. Kanske hittar du din väg där.

Med värme Maria