Kost- och livsstilsråd för hjärta och kärl

  • Välj ekologiska eller Kravmärkta livsmedel, undvik livsmedel med många/dåliga E-ämnen.
  • Minska intag av kaffe och alkohol samt uteslut läsk, sötad saft, sötad juice etc.
  • Uteslut transfetter, skräpmat, snabba kolhydrater, socker, godis, söta bakverk, vitt mjöl, pasta, vitt ris, raffinerade livsmedel.
  • Byt ut bordsmargarin mot Krav smör eller gör en egen blandning av olja och smör för att få det mjukare. Kokosolja är ett väldigt hälsosamt “bordssmör”.
  • Öka intag av rent vatten, grönsaksjuice, rött och grönt te, chai-te.
  • Öka intag av nötter t.ex. valnötter, mandel, cashew etc.
  • Öka intag av bra fettsyror som organisk kokosolja, Omega-3-fettsyror från linfröolja, fet fisk etc.
  • Öka intaget av nitratrika grönsaker, som rödbeta (även juice), rädisa, spenat, nässla, ruccolasallad, etc.
  • Öka intaget av färggranna grönsaker, bär och frukter som är rika på antioxidanter. Livsmedel som bl a innehåller nyttiga svavelbärande aminosyror som är bra för kärlen: broccoli, brysselkål, röd kål, avokado, vitlök, röd lök, äpple, krav ägg. Lite ekologiskt rött vin dagligen är nyttigt (Merlotdruvan har det högsta innehållet av reservatrol).

• Välj bort livsmedel som är proinflammatoriska dvs. inflammationsfrämjande, se Läkartidningen 2007 nr 51 sid 3873-7, Stig Bengmark

• Öka intaget av kryddor så som: ingefära, gurkmeja, kajennpeppar.

• Välj fågel och fisk framför rött kött. Om du väljer rött kött ät helst kött från gräsbetande nötboskap (har ett bättre förhållande mellan Omega-3-fettsyra och Omega-6-fettsyra än boskap som ätit sädesbaserat foder).

• Uteslut tobaksbaserade produkter.

• Minska stress, irritation och ilska. Gör gärna avslappningsövningar och ha kul, skratta ofta!

• Sov ut ordenligt, efter ditt individuella behov.

• Rör på dig regelbundet på ett sunt sätt, hårt motionerande bidrar till mycket fria radikaler som skadar kärlen.

• Vistas utomhus i friska luften när du har chansen och sola förståndigt men tillräckligt för att få D3-vitamin under sommartiden se Läkartid- ningen 2007, nr 11 sid 853-7 & nr 41 sid 2945, Mats Humble

12-10