Kost- och livsstilsråd för hjärta och kärl

  • Välj ekologiska eller Kravmärkta livsmedel, undvik livsmedel med många/dåliga E-ämnen.
  • Minska intag av kaffe och alkohol samt uteslut läsk, sötad saft, juice etc.
  • Uteslut transfetter, skräpmat, snabba kolhydrater, socker, godis, söta bakverk, vitt mjöl, pasta, vitt ris, raffinerade livsmedel.
  • Byt ut bordsmargarin mot Kravsmör, Ghee eller gör en egen blandning av olivolja och Kravsmör för att få det mjukare. Kokosolja är ett väldigt hälsosamt “bordssmör”. Minska på alla växtoljor förutom olivolja då dessa innehåller inflammationsdrivande Omega-6.
  • Öka intag av rent vatten, grönsaksjuice, rött och grönt te, chai-te.
  • Öka intag av nötter t.ex. valnötter, mandel, cashew etc.
  • Öka intag av bra fettsyror som organisk kokosolja, Omega-3-fettsyror från fet fisk etc.
  • Öka intaget av nitratrika grönsaker, som rödbeta (även juice), rädisa, spenat, nässla, ruccolasallad, etc.
  • Öka intaget av färggranna grönsaker, bär och frukter som är rika på antioxidanter. Livsmedel som bl a innehåller nyttiga svavelbärande aminosyror som är bra för kärlen: broccoli, brysselkål, röd kål, avokado, vitlök, röd lök, äpple, krav ägg.

• Välj bort livsmedel som är proinflammatoriska dvs. inflammationsfrämjande, se Läkartidningen 2007 nr 51 sid 3873-7, Stig Bengmark

• Öka intaget av kryddor så som: ingefära, gurkmeja, kajennpeppar.

• Välj gräsbeteskött eller viltkött.(har ett bättre förhållande mellan Omega-3-fettsyra och Omega-6-fettsyra än boskap som ätit sädesbaserat foder).

• Uteslut tobaksbaserade produkter.

• Minska stress, irritation och ilska. Gör gärna avslappningsövningar och ha kul, skratta ofta!

• Sov ut ordenligt, efter ditt individuella behov. Kroppen gillar rutiner med samma tider varje dag. Undvik skärmljus på kvällen & kom ut i dagsljus på dagen för rätt hormonbalans.

• Rör på dig regelbundet på ett sunt sätt, hårt motionerande bidrar till mycket fria radikaler som skadar kärlen.

• Vistas utomhus i friska luften när du har chansen och sola förståndigt men tillräckligt för att få D3-vitamin under sommartiden se Läkartid- ningen 2007, nr 11 sid 853-7 & nr 41 sid 2945, Mats Humble

12-10