2016-08-18

Blodanalys & Hälsorådgivning

Infektioner, inflammationer, trötthet, sömnproblem, oro/rastlöshet, allergier/överkänslighet, hudproblem, led/muskelsmärtor, låg stresströskel, mag/tarmproblem, huvudvärk….

En rad faktorer bidrar till att vi kanske inte täcker vårt näringsbehov via kosten. För många människor kan det vara svårt att uppnå. stress, intag av läkemedel, graviditet/amning, hård fysisk träning, rökning, ensidig kost, mag/tarmproblem mm kan öka behovet av vitaminer och mineraler.

Idag är det väldigt vanligt med problem som kan ha sin förklaring i näringsbrister. Att inte vara riktigt sjuk, men inte heller känna sig fullt frisk är en verklighet som många känner igen sig i. Känslan av att kroppen inte fungerar på alla ”cylindrar” blir ett naturligt tillstånd att försöka fungera i och att leva med. Man kan plötsligt upptäcka att man inte känner igen sig själv, eftersom kroppen inte fungerar som man förväntar sig eller är van vid. Känna att det saknas något för att man ska orka fungera normalt.

Vi har stora krav på oss i vardagen. Vi ska i snabbt tempo hinna med familj, arbete och fritid. För att orka med fullt ut behöver kroppen fungera i harmoni mellan näringsintag och bränsleåtgång. Då det nästan är omöjligt att beräkna dessa faktorer, uppstår på sikt brister av enskilda ämnen som mineraler, vitaminer och fettsyror. För att komma till rätta med dessa krävs kunskap om de individuella nivåerna. Genom att förbättra sina brister och obalanser kan man komma åt många besvär och ge fördelar i allmäntillståndet som t.ex. bättre immunförsvar, jämnare humör, ökad ork och livslust.

Ett första steg mot att må riktigt bra är att ta reda på Dina näringsvärdesnivåer. I Blodanalysen får Du svaret! Därefter har Du möjlighet att agera, och se fram emot en friskare framtid!

Undersökningar visar att stora delar av västvärldens befolkning har för låga mängder av näringsämnen för grundläggande biokemiska funktioner, men inte tillräckligt svåra brister för att ge akuta problem eller allvarliga bristsjukdomar. Svaga punkter och ärftliga problem kommer ingen undan – men det finns alla möjligheter att ge kroppen resurser till att fungera bra efter sina förutsättningar!

På Synlabs laboratorium i Tyskland har man sedan 60-talet intresserat sig för och forskat runt mineralers och vitaminers betydelse för vår hälsa. Man utför analyser i helblod, (serumet, som blodcellerna simmar runt i plus blodceller, de röda blodkropparna) där mineralnivåerna är stabilare och växlar inte med ”dagsformen” eller med vad som intagits dagarna innan. Dessutom är förhållandet så att största delen av blodets mineralbestånd finns just inne i cellen. Då detta är näringen som transporteras till cellerna är blodanalyserna mycket tillförlitliga. I vanliga sjukvården & på många andra lab tar man värdena i enbart serum där vi tex endast har 20% av mineralbeståndet. Helblodsanalys är en dyrare analysmetod och kostar därför mer än i sjukvården. Senare år har testprogrammen utökats till att även omfatta fullständig fettsyrestatus och analys av födoämnesintolerans. Analysmetoden ger en ovärderlig möjlighet att kunna utforma individuellt anpassade åtgärder och näringsprogram.

Efter ca 2 veckor har svaret kommit tillbaka från labbet och jag har hunnit analysera den. Efter min analys av resultatet träffas vi för en genomgång. Du får ett uppbyggnadsförslag vad gäller vilka kosttillskott du eventuellt behöver äta, rådgivning av kost och livsstilsförändringar och tillhandahållande av eventuella kosttillskott. Om vi ser att du har brister så kommer du att äta doser av mineraler och vitaminer som är betydligt mer än rekommenderad dagsdos (RDI), en så kallad terapeutisk dos (TDI). Detta gör man bara om man vet att man har brister annars riskerar man att få obalanser på andra ämnen i kroppen. När du har kommit så långt att du har bestämt dig för en Blodanalys, då är du beredd att satsa på din hälsa. Att göra kostomställningar kan vara besvärligt och måste få ta lite tid för att bli en ny, hälsosammare vana. Små steg i taget är effektivast och mer långsiktigt. Att äta stora doser kosttillskott kan kännas övermäktigt både rent praktiskt men även ekonomiskt, så fundera innan om det är det här du vill göra. Känner du att du vill det så kommer det att löna sig i bättre välmående.

När man har brister av vitaminer och mineraler får man räkna med att det tar minst 6 månader att bygga upp dessa nivåer igen, ibland upp till 1 år eller mer. Många gånger känner man sig piggare och har färre symptom tidigare än så, innan förråden har byggts upp.

Efter tidigast 6-12 månader kan man ta om proverna på de ämnen som man har jobbat med för att se om man kan avsluta behandlingen eller dra ner på vissa ämnen. Detta kostar 100-600 kr per ämne, beroende på vilka det är.

Från att det i huvudsak har varit svårt sjuka människor med kroniska besvär, är det nu allt fler som kommer i förebyggande syfte. Företagare bekostar analyser till sin personal, som komplement till vanliga hälsokontroller, fysiskt aktiva och elitidrottare håller kontinuerligt koll på sina värden (vanligt i USA för att se till att idrottarna presterar så bra som möjligt), människor som vet med sig att de slarvar med kosten eller lever ”fel” och vill hitta något att lägga i den positiva vågskålen, innan man orkar ta i tu med de stora radikala förändringarna av sitt liv….. eller kanske just för att få ork och motivation att göra det.

I mina utbildningar; Aromaterapi och Naturkosmetisk Hudvård har ingått kost och näringslära då mina behandlingar är holistiska och jag anser att kroppen är en helhet och behöver hjälp både utifrån och inifrån för att läka och hålla sig frisk! Jag har sålt kosttillskott sedan jag startade 2005 och även gett kostråd vid behandlingarna då behov och önskemål om detta har funnits. Jag har även arbetat i Hälsokostbutik under många år. Under åren har jag gått många utbildningar i näringslära. Nu utbildar jag mig även till Kost & Näringsterapeut på Nordiskt Näringscenter & går separata utbildningar på Egenvårdspoolen för att hela tiden lära mig ännu mer och även för att uppdatera mig.

2016 tog jag över Hälsokliniken, Ann-Sofie Dahls verksamhet med att skicka blodanalyser till Tyskland. Ann-Sofie kommer och tar själva blodprovet som jag sedan analyserar. För att gå vidare så går vi igenom dina resultat tillsammans med kost och näringsråd och andra faktorer som påverkar din hälsa, med uppföljning för att se hur det går. Samtalet är viktigt för att vi tillsammans ska hitta orsaker till just dina problem. I kombination med Blodanalysen är det då lättare att hitta vägar som just du behöver för att få en bättre hälsa!

Så hos mig ingår en personlig genomgång av ditt provsvar där även samtalet är en viktig del, därefter ger jag förslag på ett individuellt anpassat uppbyggnadsprogram.

Ta hand om dig!

 


BLODANALYSPAKET OCH HÄLSORÅDGIVNING


Vitamin och Mineralanalys 3900 kr

natrium, kalium, kalcium, magnesium, koppar, zink, järn, selen, fosfor,

E, D, Q10, B6, B12, folsyra, niacin (B3) läggs till vid misstanke om nedsatt sköldkörtelfunktion.Ev andra näringsämnen läggs till vid olika symptom och besvär.

Även dina blodvärden mäts i analysen.

Denna analysen är en bra första analys för att komma tillrätta med många problem, där de vanligaste bristerna visas. Här ser du mycket av vad som kan vara en anledning till värk, trötthet, oro/nervositet, depressioner, allergier, hudproblem, magproblem, sköldkörtelproblem, hormonobalanser….


Fettsyreanalys 2000 kr (1500 kr)

mättade/fleromättade/enkelomättade, balansen mellan omega 3 och omega 6,samt ALA, DHA, EPA, LNA, GLA, kolesterol/triglyserider, LDL, HDL

Du kan behöva ändra din fettsyrebalans speciellt om du har kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, depression och andra inflammationstillstånd som diabetes och värk. Tas helst i kombination med Vitamin & Mineralanalys då alla näringsämnen samarbetar i kroppen och kostar då 1500 kr.


Födoämnesanalys 20 ämnen 1200 kr (700 kr)

Födoämnesanalys 40 ämnen 1700 kr ( 1200 kr)

Födoämnesanalys 80 ämnen 2200 kr (1700 kr)

Födoämnesintoleransanalys är för de som upplever sig få olika besvär efter vissa intag av vissa födoämnen. Kan ge tex besvär från mag/tarmtrakten, IBS, eksem/klåda, allmänpåverkan. Tas helst i samband med Vitamin & Mineralanalys då näringsbrister och obalanser i näringsstatusen kan signalera om matsmältningsproblem.


Sköldkörtelanalys 3000 kr (2500 kr)

TSH, T3, T4, fT3, fT4, rT3, anti-TG, anti-TPO, TRAK

Om du har låg ämnesomsättning, känner dig trött, frusen och nedstämd kan det bero på dålig Sköldkörtelfunktion. För att Sköldkörteln ska fungera optimalt behövs Q10, selen, zink, jod, magnesium, C-vitamin, B12, Niacin, B-komplex…
Många har brist på dessa ämnen idag pga dåligt näringsintag, stress och föroreningar. Vid tagning samtidigt som Vitamin & Mineralanalys, som rekommenderas kostar denna 2500 kr. Ibland kan det räcka med Vitamin/Mineralanalys för att komma till rätta med sköldkörtelproblem och/eller andra hormonobalanser. Vid analys av Jod tas det av morgonurinen och kostar då 150 kr.


Hormonanalys 2000 kr (1500 kr)
LH, FSH, Östradiol, Progesteron, Prolactin

Har du problem med PMS som humörsvängningar, bröstspänningar, huvudvärk och svullnad i kroppen, hudproblem framförallt i hormonzonen längs med haklinjen, sömnproblem, viktproblem, svårt att bli gravid…
Symptomen kan vara många då hormonerna styr många processer i kroppen.
Rekommenderas i samband med Vitamin & Mineralanalys och kostar då 1500 kr.

Ibland kan det räcka med Vitamin/Mineralanalys för att komma till rätta med hormonobalanser.


Fler analyser finns att välja vid behov.

För tillägg/tagning av enskilda ämnen som vitaminer, mineraler, hormoner, tungmetaller har de olika pris från 200 kr – 600 kr.

Detta ingår i analyserna:

Vid första besöket tas blodprovet, då bokas ny tid ca tre veckor senare för genomgång av provsvar som ingår i kostnaden.

Efter ytterligare 1 månad ingår ett återbesök på ca 15-30 min för uppföljning.

Ytterligare ett besök ca tre-nio månader senare rekommenderas, då det kan ta den tiden för värdena att stabiliseras. Detta besök kostar då 300 kr. Då bestämmer vi om enskilda prover ska göras på det du hade brist eller obalans på. Eventuellt ringer du och bokar tid för omtagning av prover direkt utan besök.

Som analyskund har du 10% rabatt vid köp av kosttillskott i butiken. Gäller 1 år efter provtagningen. OBS! Ta med ditt Blodanalyskort för att få rabatten.


Hälsorådgivning 60 min 715 kr, 30 min 440 kr, Uppföljning 3 ggr á 30 min 950 kr

Du kan även boka separat Hälsorådgivning. Här går vi igenom din kost och ditt näringsintag samt andra faktorer som påverkar din hälsa. Du får även rekommendationer när det gäller kosttillskott men inte i samma utsträckning terapeutiska doser eftersom vi inte har svaren på eventuella brister och obalanser dokumenterade.

Vid varje rådgivningstillfälle får du 10% rabatt på rekommenderade produkter.


Vill du veta mer kontakta Maria på aromia@aromiamedvanner.se eller ring 0470-339970.

Boka tid i Butiken/Receptionen  på tel 0470-339977.