2016-08-18

Blodanalys

Infektioner, inflammationer, trötthet, sömnproblem, oro/rastlöshet, allergier/överkänslighet, hudproblem, led/muskelsmärtor, låg stresströskel, mag/tarmproblem, huvudvärk….

En rad faktorer bidrar till att vi kanske inte täcker vårt näringsbehov via kosten. För många människor kan det vara svårt att uppnå. stress, intag av läkemedel, graviditet/amning, hård fysisk träning, rökning, ensidig kost, mag/tarmproblem mm kan öka behovet av vitaminer och mineraler.

Idag är det väldigt vanligt med problem som kan ha sin förklaring i näringsbrister. Att inte vara riktigt sjuk, men inte heller känna sig fullt frisk är en verklighet som många känner igen sig i. Känslan av att kroppen inte fungerar på alla ”cylindrar” blir ett naturligt tillstånd att försöka fungera i och att leva med. Man kan plötsligt upptäcka att man inte känner igen sig själv, eftersom kroppen inte fungerar som man förväntar sig eller är van vid. Känna att det saknas något för att man ska orka fungera normalt.

Vi har stora krav på oss i vardagen. Vi ska i snabbt tempo hinna med familj, arbete och fritid. För att orka med fullt ut behöver kroppen fungera i harmoni mellan näringsintag och bränsleåtgång. Då det nästan är omöjligt att beräkna dessa faktorer, uppstår på sikt brister av enskilda ämnen som mineraler, vitaminer och fettsyror. För att komma till rätta med dessa krävs kunskap om de individuella nivåerna. Genom att förbättra sina brister och obalanser kan man komma åt många besvär och ge fördelar i allmäntillståndet som t.ex. bättre immunförsvar, jämnare humör, ökad ork och livslust.

Ett första steg mot att må riktigt bra är att ta reda på Dina näringsvärdesnivåer. I Blodanalysen får Du svaret! Därefter har Du möjlighet att agera, och se fram emot en friskare framtid!

Undersökningar visar att stora delar av västvärldens befolkning har för låga mängder av näringsämnen för grundläggande biokemiska funktioner, men inte tillräckligt svåra brister för att ge akuta problem eller allvarliga bristsjukdomar. Svaga punkter och ärftliga problem kommer ingen undan – men det finns alla möjligheter att ge kroppen resurser till att fungera bra efter sina förutsättningar!

På Bayers laboratorium i Tyskland har man sedan 60-talet intresserat sig för och forskat runt mineralers och vitaminers betydelse för vår hälsa. Man utför analyser i helblod, (serumet, som blodcellerna simmar runt i och blodceller, de röda blodkropparna) där mineralnivåerna är stabilare och växlar inte med ”dagsformen” eller med vad som intagits dagarna innan. Dessutom är förhållandet så att största delen av blodets mineralbestånd finns just inne i cellen. Då detta är näringen som transporteras till cellerna är blodanalyserna mycket tillförlitliga. I vanliga sjukvården tar man mineralvärdena i serum där vi endast har 20% av mineralbeståndet. Helblodsanalys är en dyrare analysmetod och kostar därför mer än i sjukvården. Senare år har testprogrammen utökats till att även omfatta fullständig fettsyrestatus och analys av födoämnesintolerans. Analysmetoden ger en ovärderlig möjlighet att kunna utforma individuellt anpassade åtgärder och näringsprogram.

Efter ca 2 veckor har svaret kommit tillbaka från labbet. Efter min analys av resultatet träffas vi för en genomgång. Du får ett uppbyggnadsförslag vad gäller vilka kosttillskott du eventuellt behöver äta, rådgivning av kost och livsstilsförändringar och tillhandahållande av eventuella kosttillskott. Om vi ser att du har brister så kommer du att äta doser av mineraler och vitaminer som är betydligt mer än rekommenderad dagsdos (RDI), en så kallad terapeutisk dos (TDI). Detta gör man bara om man vet att man har brister annars riskerar man att få obalanser på andra ämnen i kroppen.

När man har brister av vitaminer och mineraler får man räkna med att det tar minst 6 månader att bygga upp dessa nivåer igen, ibland upp till 1 år eller mer. Många gånger känner man sig piggare och har färre symptom tidigare än så, innan förråden har byggts upp.

Efter tidigast 9-12 månader kan man ta om proverna på de ämnen som man har jobbat med för att se om man kan avsluta behandlingen eller inte. Detta kostar 100-600 kr per ämne, beroende på vilka det är.

Från att det i huvudsak har varit svårt sjuka människor med kroniska besvär, är det nu allt fler som kommer i förebyggande syfte. Företagare bekostar analyser till sin personal, som komplement till vanliga hälsokontroller, fysiskt aktiva och elitidrottare håller kontinuerligt koll på sina värden (vanligt i USA för att se till att idrottarna presterar så bra som möjligt), människor som vet med sig att de slarvar med kosten eller lever ”fel” och vill hitta något att lägga i den positiva vågskålen, innan man orkar ta i tu med de stora radikala förändringarna av sitt liv….. eller kanske just för att få ork och motivation att göra det.

I mina utbildningar; Aromaterapi och Naturkosmetisk Hudvård har ingått kost och näringslära då mina behandlingar är holistiska och jag anser att kroppen är en helhet och behöver hjälp både utifrån och inifrån för att läka och hålla sig frisk! Jag har sålt kosttillskott sedan jag startade 2005 och även gett kostråd vid behandlingarna då behov och önskemål om detta har funnits. Jag har även arbetat i Hälsokostbutik under många år. Under åren har jag gått många utbildningar i näringslära. Nu utbildar jag mig även till Kost & Näringsterapeut på Nordiskt Näringscenter för att lära mig ännu mer och även för att uppdatera mig. Jag vill även ha en titel att använda för att du som kund ska känna dig trygg.

Jag har tagit över Hälsokliniken, Ann-Sofie Dahls verksamhet med att skicka blodanalyser till Tyskland. För att gå vidare sedan så går vi igenom dina resultat tillsammans med kost och näringsråd, med uppföljning för att se hur det går. Ta hand om dig!

BLODANALYSPAKET

Mineralanalys 3100 kr

natrium, kalium, kalcium, magnesium, koppar, zink, järn, selen, ferritin, Hb(blodvärdet), antal röda blodkroppar, B-Evf(hur stor del av blodet i procent som utgörs av röda blodkroppar)

Mineralerna är viktiga för många funktioner i kroppen och våra jordar är idag fattiga på mineraler. Vill du vara säker på att din kropp får det den behöver?

Vitamin och Mineralanalys 3900 kr

natrium, kalium, kalcium, magnesium, koppar, zink, järn, selen, ferritin, D, Q10, B6, B12, folsyra, Hb(blodvärdet), antal röda blodkroppar, B-Evf(hur stor del av blodet i procent som utgörs av röda blodkroppar)

Denna analysen är en bra första analys för att komma tillrätta med många problem, där de vanligaste bristerna visas. Här ser du mycket av vad som kan vara en anledning till värk, trötthet, oro/nervositet, depressioner, allergier, hudproblem, magproblem….

Fettsyreanalys 2000 kr (1000 kr)

mättade/fleromättade/enkelomättade, balansen mellan omega 3 och omega 6,samt ALA, DHA, EPA, LNA, GLA, kolesterol/triglyserider, LDL, HDL

Du kan behöva ändra din fettsyrebalans speciellt om du har kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, depression och andra inflammationstillstånd som diabetes och värk. Tas helst i kombination med Vitamin & Mineralanalys då alla näringsämnen samarbetar i kroppen och kostar då 1000 kr.

Födoämnesanalys 20 ämnen 1200 kr

Födoämnesanalys 40 ämnen 1700 kr

Födoämnesanalys 80 ämnen 2200 kr

Födoämnesintoleransanalys är för de som upplever sig få olika besvär efter vissa intag av vissa födoämnen. Kan ge tex besvär från mag/tarmtrakten, IBS, eksem/klåda, allmänpåverkan. Tas helst i samband med Vitamin & Mineralanalys då näringsbrister och obalanser i näringsstatusen kan signalera om matsmältningsproblem.

Sköldkörtelanalys 3000 kr (2000 kr)

TSH, T3, T4, fT3, fT4, rT3, anti-TG, anti-TPO, TRAK

Om du har låg ämnesomsättning, känner dig trött, frusen och nedstämd kan det bero på dålig Sköldkörtelfunktion. För att Sköldkörteln ska fungera optimalt behövs Q10, selen, zink, jod, magnesium, C-vitamin, B12, B-komplex…
Många har brist på dessa ämnen idag pga dåligt näringsintag, stress och föroreningar. Vid tagning samtidigt som Vitamin & Mineralanalys, som rekommenderas kostar denna 2000 kr. Vid analys av Jod tas det av morgonurinen.

Hormonanalys 2000 kr (1000 kr)
LH, FSH, Östradiol, Progesteron, Prolactin

Har du problem med PMS som humörsvängningar, bröstspänningar, huvudvärk och svullnad i kroppen, hudproblem framförallt i hormonzonen längs med haklinjen, sömnproblem, viktproblem, svårt att bli gravid…
Symptomen kan vara många då hormonerna styr många processer i kroppen.
Rekommenderas i samband med Vitamin & Mineralanalys och kostar då 1000 kr.

Fler analyser finns att välja vid behov.

För tillägg/tagning av enskilda ämnen som vitaminer, mineraler, hormoner, tungmetaller har de olika pris från 100 kr – 600 kr.

Detta ingår i analyserna:

Vid första besöket tas blodprovet, då bokas ny tid ca tre veckor senare för genomgång av provsvar som ingår i kostnaden.

Efter ytterligare 1 månad ingår ett återbesök på ca 15 min för uppföljning.

Ytterligare ett besök ca sex-nio månader senare rekommenderas, då det kan ta den tiden för värdena att stabiliseras. Detta besök kostar då 300 kr.

 Som analyskund har du 10% rabatt vid köp av kosttillskott i butiken. Gäller 1 år efter provtagningen.

Vill du veta mer kontakta Maria på aromia@aromiamedvanner.se eller ring 0470-339970.

Boka tid i Butiken/Receptionen  på tel 0470-339977.